1404-06-26 01:05
97
0
95258
بدون هیچ دیپلماسی با کشور ترکمنستان؛

گلستان در میان غبار صحرای قره‌قوم غرق شد

استان گلستان در حالی با گسترش بیابان‌ها و ریزگردهای فرامرزی دست‌وپنجه نرم می‌کند که رئیس اداره امور مراتع و بیابان این استان، از کمبود «ناچیز» اعتبارات دولتی گله‌مند است و بر ضرورت دیپلماسی منطقه‌ای با کشور همسایه، ترکمنستان، برای مهار این بحران تأکید دارد.

 تاجقلی فرهنگ‌دوست در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما» با تشریح شرایط وقوع ریزگرد در استان گلستان گفت: علی‌رغم تلاش‌های چشمگیر و مشارکت بی‌سابقه مردم، منشأ خارجی ریزگردها و محدودیت‌های مالی، سدی جدی در برابر برنامه‌های تثبیت بیابان در این منطقه شمالی ایران ایجاد کرده است.

فرهنگ‌دوست در گفتگو با استناد به تصاویر ماهواره‌ای که مبدأ ریزگردها را از «قره‌قوم و بالکان» نشان می‌دهد، تصریح کرد که این پدیده سرچشمه داخلی ندارد و استان هم‌زمان با تهدیدات داخلی و خارجی مواجه است.

وی مناطق گمیشان، آق‌قلا و گنبد را نقاط بحرانی معرفی کرد که مساحت تخمینی آن ۷۰ هزار هکتار است و این سؤال را مطرح ساخت که آیا نمی‌توانیم کاری در صحرای ترکمنستان انجام دهیم؟

وی با ارائه آماری تکان‌دهنده، بیان داشت که از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۳، تنها حدود ۱۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اعتبار دولتی به بخش مرتع و بیابان استان تخصیص‌یافته است و این در حالی است که نیاز سالانه برای برنامه‌های آتی، ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان تخمین زده می‌شود.

فرهنگ‌دوست این رقم را واقعاً ناچیز خواند و افزود: کل اعتبار ملی و استانی در مرتع به ۲۰ میلیارد هم نمی‌رسد.

بااین‌حال، رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی استان گلستان به دستاوردهای قابل‌توجهی اشاره کرد و گفت: سال گذشته حدود یک میلیون نهال برای مقابله با توسعه بیابان تولید کردیم.

وی با تحسین مشارکت مردمی، خاطرنشان کرد: از این نهال‌ها، تنها ۱۵۰ هکتار با بودجه دولتی تثبیت شد، اما بیش از یک‌هزار هکتار را تنها با مشارکت مردم، شرکت‌های معدنی و خیرین به نتیجه رساندیم و همچنین، در این دوره حدود ۴ هزار هکتار بوته‌کاری صورت‌گرفته است.

فرهنگ‌دوست تأکید کرد: این اقدامات، هرچند مؤثر، پاسخگوی نفوذ ریزگردهای خارجی از ارتفاعات ۵۰۰ تا یک‌هزار و ۵۰۰ نیست.

رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی استان گلستان خواستار تعامل میان همسایگان شد و به رایزنی‌های موفقیت‌آمیز استان خوزستان با عراق برای تبادل نهال اشاره کرد و هشدار داد که حساسیت موضوع روبه‌افزایش است و دیپلماسی فعال‌تری را می‌طلبد.

فرهنگ‌دوست در خصوص انتخاب گونه‌های گیاهی مناسب برای منطقه، او از «قره‌داغ» و «کانیسنس» نام برد، این‌گونه‌ها به دلیل سازگاری فوق‌العاده با شرایط اقلیمی دشوار، تحمل گرمای بالای ۵۰ درجه و دمای منفی، و مقاومت در برابر خشکسالی، در مناطق مرزی گلستان بسیار خوب عمل کرده‌اند؛ ولی بااین‌وجود صحرای ترکمنستان و گونه‌های مناسب آن نیاز به مطالعه دارد.
 انتهای خبر/
 
 

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.